ЧУКАЛО, ЧУКЧЕ, ГОНГ или ТАК-ТАК - РАЗЛИЧНИ ИМЕНА НА ЕДИН ПРЕДМЕТ ЗА ДОМА СВЪРЗАН СЪС СУЕВЕРИЯ И МИТОЛОГИЯ

2017-07-04 06:35:11
ЧУКАЛО, ЧУКЧЕ, ГОНГ или ТАК-ТАК - РАЗЛИЧНИ ИМЕНА НА ЕДИН ПРЕДМЕТ ЗА ДОМА СВЪРЗАН СЪС СУЕВЕРИЯ И МИТОЛОГИЯ

               ЧУКАЛО, ЧУКЧЕ, ГОНГ или ТАК-ТАК - РАЗЛИЧНИ ИМЕНА НА ЕДИН ПРЕДМЕТ ЗА                                             ДОМА СВЪРЗАН СЪС СУЕВЕРИЯ И МИТОЛОГИЯ

 

Да, ние наистина не им обръщаме внимание, но на повечето входни врати навсякъде по света и особено в Европа, САЩ и Канада има чукало. Чукчетата за врата са символи и отразяват още от древноста вярванията, суеверията и митологията при хората. Счита се, че първите чукчета за врата са се появили и са станали много популярни през Средновековието. Преди да влезете в дадена сграда първият физически контакт е именно с поставеното на нея чукче за врата. Средновековието е характерно с разцвета на занаятите, както и на много суеверия и предрасъдици и изображенията на чукчето за врата представлява своево рода един религиозен елемент.  Всеки един дизайн на чукало за врата съотвества на определено митологическо вярване и служи основно да предпази сградата и хората в нея от зли духове и лоши помисли на люде застанали пред входната врата на нечий дом. От всички различни изображения на чукчета, особенно впечатляваща е историята на ГОРГОНА МЕДУЗА. Тя била обикновенна, красива девойка, която особенно се гордеела с разкошната си дълга и гъста черна коса. Била е жрица на багинята АТИНА ПАЛАДА, покровителка на столицата на древна ЕЛАДА - АТИНА. Жриците на богинята трябвапо да бъдат най чистите,невинни и непокварени девойки. Случило се така, че бога на моретата ПОСЕЙДОН я вижда и се влюбва в нея. Въпреки искрената си вярност към богинята и след дълго и настоятелно ухажване, тя му се отдава и веднага си навлича гнева на АТИНА ПАЛАДА, която я превръща в ГОРГОНА МЕДУЗА със  змийска кожа и вместо коса - стотици малки змийчета. Богинята направила така, че когото и да погледнела, той се вкаменявал. Особенно разпространени от време на Средновековието , до наши дни са чукчетата във формата на лъвска глава. През Викторианският период от историята на Англия,лъвската глава е изключително модерна и до днес може да се види на вратата на офиса на министър-председателя на Англия на Даунинг стрийт 10. В САЩ е много разпространено чукало представляващо образа на индианският вожд на сиуксите " Седящият бик ". Сиуксите са индианското племе нанесло най голямато поражение на американската армия.

     На нашата страница при категория " СТАРИНЕН ОБКОВ " и подкатегория " Чукчета за врата от месинг старинни " можете да намерите , наистина, изключително голямо разнообразие на месингови чукала, с много високо качество на изработка, със старинен и съвременен дизайн.

     Освен обков ние предлагаме на склад над 40 модела аксесоари за баня от месинг, водоустойчеви от ПВЦ и влагоустойчеви от МДФ шкафове за баня, огледала, качественни кошчета за баня и тоалетни четки от неръждаема стомана марка 18/10, дозатори за течен сапун и много други, наброяващи общо над 7500 артикула, снимките на които са правени от художник фотограф.